Akademisyenimizin Başarısı, Tek Yönlü Magnet

Buluş-Tek Yönlü Magnet

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Dr. Aslı Çakır ve Almanya’nın Duisburg-Essen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Acet’in birlikte gerçekleştirdikleri çalışma uluslararası akademik camiada büyük ses getirmiştir. Söz konusu buluş yeni teknolojik çalışmaları içeren ve tüm dünyada büyük ilgi ile takip edilen Nature-Scientific Reports dergisinde yayınlanmış ve patent çalışmaları devam etmektedir.
 
Araştırmacılar, tamamıyla anti-ferromanyetik olan bir alaşımdan tek yönlü kalıcı mıknatıslanma özelliği gösteren bir malzeme elde etmişlerdir. Böyle bir mıknatıslanmanın gücü, bugün piyasalarda bulunan en güçlü mıknatıslardan yaklaşık üç kat daha güçlüdür. Yeryüzünde bilinen bütün manyetik malzemeler iki kutupludur fakat bu buluşla tek kutuplu bir manyetik malzeme elde edilmiştir.
 
Bu yeni özellik sayesinde malzemenin sıcaklıktan ve manyetik alandan etkilenmeyen kalıcı veri depolamada, manyeto-motor yapımında ve küçük hacimler gerektiren güçlü magnet uygulamalarında önemli rolü olacağı belirtilmektedir. Ayrıca, ‘shell-ferromagnetism’ diye isimlendirdikleri bu yeni yapıda, kalıcı manyetik özellik gösteren çökeltilerin 2 nm’den küçük olması malzemenin yeni nesil nano-teknolojik uygulamalarda kullanmasını sağlayacaktır.  
Bu yeni buluşun ayrıntılarını Youtube’da video olarak izleyebilir ve ya ilgili çalışmaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
 
 
Video link’i:  
 
 
Konuyla ilgili yayın: A. Çakır, M. Acet, and M. Farle. Shell-ferromagnetism of nano-Heuslers generated by segregation under magnetic field. Sci. Rep. 6, 28931 (2016).
DOI: 10.1038/srep28931
 
Konu ile ilgili Almanya'da yayınlanan haberleri görmek için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.
 
 
 
 
Detaylı bilgi için : cakir@mu.edu.tr

 

Son Güncelleme Tarihi : 19.09.2019 15:27 Okunma Sayısı : 2420

Son Haberler